Argan Cosmetica

Is Alopecia Androgenetica de Oorzaak van je Haaruitval?

Wat is de oorzaak van jouw haaruitval?
Wat is de oorzaak van jouw haaruitval?

Bij volwassenen is alopecia androgenetica de meest voorkomende oorzaak van haaruitval. Het is echter niet juist om meteen de conclusie te trekken dat al het haaruitval wordt veroorzaakt door alopecia androgenetica, omdat er tal van andere oorzaken zijn van haaruitval. Er zijn twee soorten oorzaken van haaruitval. Welke zijn dat?

Oorzaken zonder littekens

Bij oorzaken zonder littekens is er sprake van tijdelijk of permanent haaruitval. Maar de hoofdhuid blijft hierbij intact.

Oorzaken met littekens

In het geval van oorzaken met littekens is de aandoening die haaruitval veroorzaakt ook verantwoordelijk voor verwondingen en littekens aan de hoofdhuid. Haarzakjes kunnen vernietigd worden door verwondingen en littekens, en dat is de reden waarom alopecia androgenetica eerder permanent haaruitval zal veroorzaken.

Het is vrij gemakkelijk om te bepalen wanneer je last hebt van haaruitval, maar weten wat hiervan de oorzaak is, is heel moeilijk. Er zijn bepaalde huidaandoeningen die haaruitval kunnen veroorzaken en alleen een medisch specialist kan hier achter komen. Als je last krijgt van een onverklaarbare haaruitval dan kun je het beste je arts raadplegen. Haaruitval kan een teken zijn of zelfs een eerste symptoom van een onderliggende aandoening of ziekte die iets te maken kan hebben met de hypofyse, schildklier of bijnieren, of zelfs de darmen of de lever. Haaruitval kan ook een symptoom zijn van een urineweg- of huidprobleem. Met tal van mogelijkheden is het het beste om een arts te raadplegen, zodat je medische onderzoeken kunt ondergaan en het echte probleem kan worden vastgesteld.

Genetisch

Vaak denkt men dat kaalheid alleen voorkomt bij mannen. Dat is niet waar, omdat alopecia androgenetica zowel mannen als vrouwen treft. In de huidige samenleving wordt het hebben van haar als iets normaals beschouwd, terwijl dat bij het verliezen van haar niet zo wordt gezien. Maar wat de meeste mensen niet weten, is dat de belangrijkste oorzaak van haaruitval bij mannen op geen enkele wijze abnormaal of in enig opzicht een bizar fenomeen is. Het is een normaal fenomeen dat haaruitval veroorzaakt. Het proces verloopt sluipenderwijs totdat iemand volledig kaal of het grootste deel van de hoofdhuid kaal is. Dit is alopecia androgenetica of de klassieke mannelijke kaalheid. Een andere soort hiervan heet vrouwelijke kaalheid. Er zijn bepaalde factoren die haaruitval bij vrouwen veroorzaken die hetzelfde zijn als de mannelijke vorm van haaruitval en bij sommigen verschilt het hiervan.

Mannelijke kaalheid

Bij mannelijke kaalheid kan alopecia ofwel traag of precies het tegenovergestelde verlopen en kan zich wel of niet ontwikkelen tot een hogere of meer ernstige fase.

Vrouwelijke kaalheid

Als je de kaalheid bij mannen en vrouwen vergelijkt, zul je zien dat haaruitval veel minder heftig is bij vrouwen. Bij vrouwelijke kaalheid is het meestal zo dat het haar over de hele hoofdhuid dunner wordt in plaats van volledige haaruitval op een bepaald gebied van de hoofdhuid.

Schrijf een reactie