Argan Cosmetica

Haaruitval bij Vrouwen: Wat zijn de Oorzaken?

Wat zijn de Oorzaken?
Oorzaken van haaruitval?

Mannen hebben vaker last van haarverlies maar ook vrouwen zijn er niet immuun voor. Het aantal vrouwen dat last van haaruitval heeft neemt op dit moment zelfs behoorlijk toe. Vrouwen die last krijgen van haaruitval hebben vaak een lage eigendunk. Dat is begrijpelijk omdat wij sinds het begin van onze cultuur al geleerd hebben dat vrouwen trots moeten zijn op hun kronende glorie. Maar het zijn niet alleen vrouwen die in paniek raken als ze zien dat ze hun volle lokken verliezen. Ook mannen maken zich er zorgen over.

Maak jij je zorgen over die paar haren die je elke dag in je kam, in je borstel of op de vloer vindt? Voordat je nu helemaal in paniek raakt en denkt dat je haar uit begint te vallen zou je moeten weten dat die paar haren ook gewoon het gevolg kunnen zijn van de natuurlijke cyclus van haar: uitvallen en weer aangroeien. En als je denkt dat je meer haar verliest dan normaal is kan verkeerde haarverzorging ook wel eens de oorzaak zijn.

Natuurlijke Haaruitval

Ons haar valt uit en groeit weer aan. Dat is een natuurlijke cyclus. Een haar groeit per maand gemiddeld iets meer dan een centimeter. In de zomer groeit het nog iets sneller. Ook groeit het sneller als je 16-24 jaar oud bent. Elke haar bestaat ongeveer 7 jaar voordat hij uitvalt en vervangen wordt door een nieuwe. Haarverlies betekent dat je haar sneller uitvalt dan het vervangen wordt.

Haarverlies bij Vrouwen: Waardoor Ontstaat Het?

Er zijn een aantal verschillende redenen waarom vrouwen last van haaruitval kunnen hebben. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de factoren die haarverlies bij vrouwen veroorzaken behoorlijk kunnen verschillen van die bij mannen. Als je de snelheid van haarverlies bij vrouwen vergelijkt met mannen dan zien we dat vrouwen langzamer haar verliezen; 20% van het haar op 40-50 jarige leeftijd. Erfelijkheid is de belangrijkste oorzaak van haarverlies bij mannen. Bij vrouwen spelen hormonen een hoofdrol.

Onbalans of veranderingen in hormonen, bijvoorbeeld wanneer vrouwen in de overgang komen of zwanger worden, kunnen resulteren in tijdelijk haarverlies. Schildklieraandoeningen, hormoontherapie en ook het slikken van of stoppen met anti-conceptie pillen kan bij vrouwen eveneens tot tijdelijk haarverlies leiden. In het geval van vrouwelijk-patroon kaalheid is testosteron de hoofdoorzaak van deze erfelijke aandoening. Wat er gebeurt is dat testosteron wordt omgevormd tot DHT (Dihydrotestosteron) wat vervolgens de follikels beschadigt (waar haren beginnen te groeien). Dat leidt dan weer tot kaalheid.

Stress kan zowel bij mannen als bij vrouwen een oorzaak zijn van haarverlies. Ook medische condities zoals bloedarmoede kunnen haarverlies veroorzaken. Aandoeningen aan de hoofdhuid veroorzaakt door bacteriën of schimmels kunnen zowel bij mannen als bij vrouwen haarverlies veroorzaken. Het is bekend dat gebrek aan goede voeding en stress bij vrouwen de twee hoofdoorzaken van haarverlies zijn voor wat betreft de levensstijl. Vrouwen zouden erop moeten letten dat verkeerde haarverzorging, te veel gebruik van styling producten, ruw borstelen en te strakke haarspelden of paardenstaarten haarverlies kan veroorzaken.

Vond je deze post nuttig? Deel deze informatie dan met anderen met je “Like” en “Share” knopjes!