Argan Cosmetica

Giftige Ingrediënten in Deodorant, Lees Verder

Giftige Ingrediënten in Deodorant, Lees Verder

In onze eerdere berichten hebben we de gevaarlijke stoffen besproken in persoonlijke verzorgingsproducten, zoals shampoos, zeepjes, lotions, zonnebrandcrèmes en cosmetische producten. Maar we zijn niet ingegaan op het onderwerp deodorant.

Als er een verzorgende praktijk is die veel mensen elke dag doen, dan is dat wel een deodorant stick vegen onder de armen of een antitransparant erop spuiten. Vooral als je deel gaat nemen aan fysieke activiteiten waarbij je veel zweet, en als je de metro en ander openbaar vervoer neemt. We willen allemaal voorkomen dat we een kamer vullen met onze vieze lichaamsgeur. Maar zitten deodoranten ook boordevol giftige chemicaliën? Helaas, is het antwoord ja. De meeste deodoranten die in de winkels verkocht worden, bevatten giftige stoffen die nadelige effecten kunnen hebben op onze gezondheid.

We zouden net zo bezorgd moeten zijn over het vermijden van deze schadelijke stoffen in deodoranten als over het verwijderen van lichaamsgeur. In vergelijking met zeepjes worden deodoranten niet afgespoeld. Na elke toepassing laten we de giftige chemicaliën in deodoranten zich ophopen in het gebied onder de arm en op de borst. Deze gebieden hebben een gevoelige huid en na verloop van tijd zal de huid deze chemische stoffen uit deodoranten absorberen. En het slechte nieuws is dat een aantal van deze chemische stoffen giftig zijn. Zodra deze giftige chemicaliën in het onderliggende weefsel doordringen, kunnen ze probleem veroorzaken in het lichaam.

Vermijd deze ingrediënten in deodorant

 

 • Aluminium bestanddelen

  Aluminium bestanddelen worden alleen gevonden in antitransparanten. Aluminium zirkonium en aluminiumchloorhydraat blokkeren onze poriën die zweet uitstoten. Aluminium is een zwaar metaal en net als de meeste zware metalen kan het het vermogen van oestrogeenreceptoren verstoren om oestrogeen correct te kunnen verwerken.

 

 • Propyleenglycol

  Propyleenglycol is een ingrediënt gebruikt in deodorant om de penetratie te verhogen. Dit ingrediënt is zeer gevaarlijk, vooral wanneer het wordt gemengd met andere chemicaliën. Een concentratie van slechts 2% kan in sommige gevallen huidirritatie veroorzaken. Maar het is alarmerend dat fabrikanten zelfs 50% van dit ingrediënt mogen gebruiken in een product. Zelfs deodorant met een “natuurlijk” label bevat propyleenglycol.

 

 • Triclosan

  Waarschijnlijk heb je wel eens het woord triclosan gezien in antibacteriële zeep en ontsmettingsmiddelen voor de handen. Triclosan wordt gebruikt als een antibacterieel middel en conserveermiddel. Je zou kunnen denken dat er niets aan de hand is, omdat triclosan antibacteriële eigenschappen heeft. Maar er is meer over triclosan dat je zou moeten weten. Wanneer triclosan wordt gemengd met leidingwater, reageert het en vormt het een chloroform gas dat mogelijk kanker zou kunnen veroorzaken. Een ander verontrustend feit over triclosan is dat het is bewezen dat het hormoonontregelende eigenschappen heeft in zeedieren, en nog meer verontrustend is het dat het is gevonden in menselijk moedermelk en bloed.

 

 • Stearine

  Meestal zul je dit ingrediënt vermeld zien met een nummer. Je zult waarschijnlijk zien dat deodoranten het vermelden als stearine-15. Stearines zijn additieven die afkomstig zijn van een proces dat agressieve ingrediënten milder maakt. Dit proces heet ethoxylering. Het probleem is dat dit proces kankerverwekkende 1,4-dioxanen produceert.

In een van onze toekomstige berichten zullen we veiligere alternatieven bespreken.

Blijf je vrienden vragen om onze Facebook-pagina leuk te vinden en dan zullen wij meer tips over gezondheid en schoonheid plaatsen!