Veel mensen denken dat de organen allemaal aan de binnenkant zitten net zoals het hart, de hersenen of de longen. Daarbij vergeten ze echter het grootste orgaan dat we hebben en het enige orgaan dat vanaf de buitenkant zichtbaar is. Wat is dat? Gemiddeld weegt het bij volwassenen ongeveer 4 kilo en is het ongeveer 2 vierkante meter groot. Inmiddels zal het wel duidelijk zijn dat we het over de huid hebben.
Ja, de huid is ons grootste orgaan en deze buitenkant van ons lichaam doet meer dan alleen ons er toonbaar uit te laten zien. We kunnen in films en TV shows zien hoe bloederig iemand eruit kan zien als zijn spieren en interne organen er zichtbaar bijhangen.
De huid vervult veel functies. Het speelt de rol van een waterdicht schild dat isolering en bescherming biedt tegen extreme temperaturen. Het beschermt ons ook tegen de schadelijke effecten van de zon en tegen giftige chemische producten. De huid produceert ook anti-bacteriële stoffen die ziekteverwekkende microben bestrijden. De huid helpt de beenderen gezond te houden door Vitamine D aan te maken. Het lichaam heeft Vitamine D nodig om calcium op te nemen. En laten we ook niet vergeten dat de huid je belangrijkste sensor is en vol met zenuwen zit. Hierdoor kunnen je hersenen analyseren wat er zich in je omgeving afspeelt. De huid is ook erg buigzaam waardoor je je vrij kunt bewegen.
De Opperhuid
De huid bestaat uit drie lagen. De laag die met het blote ook zichtbaar is noemen we de opperhuid. De sterke eiwitten die deze laag vormen noemen we keratinocyten. Deze eiwitten vormen verschillende lagen die continu groeien terwijl de buitenste laag huidcellen doodgaan en afschilferen. Het proces waarbij nieuw gemaakte cellen naar de oppervlakte komen duurt ongeveer 5 weken. De dode huid wordt bedekt door het stratum corneum. Dit noemen we ook wel de hoornlaag. Hoe dik deze hoornlaag wordt hangt er vanaf. De dikste hoornlaag zit op je voetzolen, de dunste rondom je ogen. In de opperhuid treffen we ook de Langerhanscellen aan. Deze cellen fungeren als alarmbel voor het afweersysteem tegen virussen en andere schadelijke microben.
De Lederhuid
De tweede laag wordt de lederhuid genoemd. Door collageen en elastine vezels is de lederhuid verantwoordelijk voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. De lederhuid is ook verantwoordelijk voor de regulering van de temperatuur via de bloedvaatjes die hij bevat. De lederhuid bevat ook de haarzakjes en talgklieren. Je tastzin wordt gevormd door een netwerk van zenuwen en receptoren in de lederhuid dat de berichten aan de hersenen doorgeeft.
Het Onderhuids Bindweefsel
De binnenste laag is het onderhuids bindweefsel. Deze laag bevat een vetlaag die als brandstofreserve dient voor het geval er voedselgebrek optreedt. Deze vetlaag zorgt ook voor isolatie. Daarnaast dient het als stootkussen voor als je valt of omvergelopen wordt.
“Share” deze interessante post over de huid met al je kennissen via Facebook, Twitter en email!