Argan Cosmetica

Cosmeceuticals: Zijn ze Veilig of Niet?

Cosmeceuticals Zijn ze Veilig of Niet?
Zijn Cosmeceuticals gevaarlijk voor de huid?

Cosmeceuticals zijn wellicht de nieuwste trend in de schoonheidsindustrie. De term cosmeceutical is een combinatie van cosmetische en farmaceutische producten. Anti-aging cosmeceuticals, in de volksmond ook wel aangeduid als cosmeceuticals, hebben de harten van veel vrouwen veroverd en zijn één van de best verkopende producten van de cosmetische industrie.

Zijn cosmeceuticals veilig?

Cosmeceuticals worden over het algemeen aangeprijsd als veilig om te gebruiken. Maar hoe veilig zijn ze echt? Fabrikanten van cosmeceuticals zeggen met trots dat hun producten de nieuwste doorbraak zijn in de wereld van de huidverzorgings- en anti-aging producten. Ze hebben met trots onthuld dat cosmeceuticals effectief zijn in het bestrijden van huidveroudering en de huid mooi houden vanwege bepaalde chemische stoffen in hun product die de fysieke structuur van de huid helpen te veranderen. Maar zouden we ons zorgen moeten maken over het veranderen van de fysieke structuur van de huid met chemische stoffen? Zal dit een negatief effect hebben op de huid en op onze algehele gezondheid?
Dit is wat wij hebben ontdekt.

Een dieper begrip van cosmeceuticals en de veiligheid ervan

In 1984 gaf de cosmetica-industrie voor het eerst de naam cosmeceutical aan anti-rimpel en anti-aging crèmes. Sommige deskundigen zijn van mening dat de cosmetica-industrie dit deed om te voorkomen dat hun claims onderworpen moesten worden aan de FDA (Food and Drug Administration). Zo ontstond een nieuwe categorie producten die meer deed dan alleen het verfraaien van de huid, maar iets minder deed dan farmaceutische geneesmiddelen.

Dr. Albert Kligman, de dermatoloog achter het bedenken van de term cosmeceutical, onthulde in 2005 in een interview met Dermatologic Surgery dat ongeveer 90% van alle cosmetica in de wereld waarschijnlijk cosmeceuticals zijn. Hij zei ook het volgende:

“De terminologie betreffende het onderscheid tussen cosmetica en geneesmiddelen is een marketingspel in de VS. Als je veroudering aanpakt, ben je een geneesmiddel. Als je de huid glad maakt, ben je een cosmetisch product. Het categoriseren hangt meer af van wat er op de fles staat in plaats van het product in de fles.”

Deze verklaring van dr. Albert Kligman is zeer verontrustend. Ze verhogen de bezorgdheid over de identiteit en veiligheid van ingrediënten van cosmeceuticals. En met veel vrouwen en zelfs een aantal mannen die deze producten graag op hun huid gebruiken in de veronderstelling dat ze veilig zijn, is het alarmerend. De huid is het grootste orgaan van het lichaam en de chemische stoffen die we erop aanbrengen, zullen in ons systeem terechtkomen.

De cosmetica-industrie beweert dat cosmeceuticals of cosmeceutische producten veilig en effectief zijn. Maar deze beweringen zijn enigszins anekdotisch in plaats van wetenschappelijk onderbouwd. In 2007 gaf De Mayo Clinic een waarschuwing over cosmeceuticals, waarin werd gesteld dat deze producten zelden zijn getest op veiligheid. De Mayo Clinic waarschuwde ook dat cosmeceuticals krachtige actieve ingrediënten kunnen bevatten die invloed kunnen hebben op biologische processen.

Alternatieve anti-aging methoden

Als het erom gaat je huid jong te houden, moet je ervoor zorgen dat het product of de producten die je gebruikt je gezond niet in gevaar brengen. De beste manier om je huid gezond en jeugdig te houden, is om een gezonde levensstijl aan te houden en gewoonten te vermijden die de huid schaden, zoals het roken en drinken van teveel alcohol. Er zijn ook natuurlijke anti-aging producten zonder gevaarlijke chemische stoffen, zoals Arganolie, die bijdragen aan het gezond houden en inwendig verzorgen van de huid.

Voeg onze Facebook-pagina toe aan je favorieten en deel dit bericht met je vrienden.