Argan Cosmetica

Belangrijke Feiten Over Eczeem, Lees Snel Verder!

Belangrijke Feiten Over Eczeem, Lees Snel Verder!
Leer alles over Eczeem!

Eczeem is een term die wordt gebruikt om verschillende huidontstekingen te omschrijven, en wordt ook wel aangeduid als dermatitis. Atopische dermatitis is de vorm van eczeem die het meeste voorkomt en hierdoor worden alle soorten eczeem door veel mensen vaak omschreven als atopische dermatitis. Maar je moet niet vergeten dat atopische dermatitis slechts één vorm is van eczeem.

Hier zijn een aantal belangrijke feiten die je moet weten over eczeem.

Feiten over eczeem

  • Deskundigen zijn van mening dat er een genetische predispositie in het spel is die leidt tot eczeem. Er is een fout in de genen, waardoor de barrièrefunctie van de huid niet functioneert zoals dit normaal gesproken zou moeten.
  • Deze huidaandoening komt in alle culturen voor en het meest bij baby’s en jonge kinderen. Maar volwassenen kunnen er ook last van hebben.
  • Er zijn bepaalde dingen waardoor eczeem uitbraken worden gestimuleerd. Dit kunnen ofwel irriterende stoffen zijn die van nature voorkomen of door de mens zijn gemaakt. Wisselende temperaturen en luchtvochtigheid kunnen een uitbraak veroorzaken en hetzelfde kan gezegd worden van bepaalde voedingsmiddelen, pollen en andere allergenen. Stress, en chemicaliën in zeep en parfums kunnen ook leiden tot een uitbraak.
  • Er is nog geen remedie voor eczeem, maar er zijn behandelingen die de ongemakkelijke symptomen kunnen verlichten. Orale of topische corticosteroïden worden meestal aan patiënten met uitbraken gegeven. Antihistaminica of calcineurine inhibitors, ook wel bekend als immuunonderdrukkende middelen, worden ook gebruikt bij de behandeling van de symptomen van eczeem.
  • Hoewel je eczeem niet kunt voorkomen, zijn er bepaalde dingen die je kunt doen om de symptomen ervan te beheersen en de ernst van de uitbraken te reduceren. De huid hydrateren, extreme hitte en koude vermijden en stoffen vermijden, waarvan bekend is dat het irriterende stoffen zijn, kunnen helpen bij het beheersen van eczeem.
  • Eczeem is op geen enkele manier besmettelijk, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je het overneemt van iemand die je kent en deze huidaandoening heeft. Het is echter niet ongewoon dat leden van dezelfde familie eczeem hebben. Dit is niet omdat de huidaandoening van de een op de ander is overgebracht. De reden zou zijn, omdat bepaalde genen overeenkomen en familieleden kunnen hetzelfde defect in de genen hebben geërfd die eczeem deels veroorzaakt.

De oorzaken van eczeem

De precieze oorzaak van eczeem is nog niet vastgesteld. Zoals eerder vermeld, is een genetisch defect deels de schuld van deze huidaandoening. Een andere belangrijke speler is waarschijnlijk een storing in het immuunsysteem.

Symptomen van eczeem

In de meeste gevallen wordt je huid als gevolg van het eczeem droog, rood, en gaat jeuken of krijgt een branderig gevoel. Hoe eczeem eruit ziet, zal van persoon tot persoon verschillen en is ook afhankelijk van het soort eczeem. Het eerste teken van eczeem is dat je last krijgt van intense jeuk. In sommige gevallen hebben mensen met eczeem blaren en ook etterende laesies, terwijl sommige andere patiënten last zullen hebben van een droge en schilferige huid. Mensen met eczeem die op hun huid blijven krabben, zullen merken dat hun huid dikker wordt en korstjes krijgt.