Argan Cosmetica

Anti-Oxidanten, Proteïnen en Koolhydraten voor een Gezonde Huid

Anti-Oxidanten, Proteïnen en Koolhydraten voor een Gezonde Huid
Eet de juiste combinatie van voedingsmiddelen voor een perfect huid.

Overal kun je lezen en horen dat je voor een mooie huid gezonde voeding moet eten. Is dit echt waar?

Niet veel mensen denken bij de huid aan een orgaan van het lichaam. Maar de huid is wel degelijk een orgaan en is zelfs het grootste orgaan dat je hebt. Net als alle andere organen en weefsels is de gezondheid afhankelijk van de voedingsstoffen die je eet. Het is waar dat gezonde voeding cruciaal is om een mooie huid te behouden en om ervoor te zorgen dat de functies van de huid goed functioneren. Als je slecht eet dan kun je verwachten dat je huidproblemen zult krijgen.

Maar je moet ook inzien dat slechte voeding niet het enige is dat een negatieve invloed op de huid zal hebben. Langdurige en onbeschermde blootstelling aan de zon, roken, het drinken van alcohol, vervuiling en huidverzorgingsproducten die agressieve ingrediënten bevatten, zullen schade toebrengen aan je huid.

Proteïnen en waar haal je ze vandaan

In veel “gezonde voeding voor een mooie huid”-artikelen, worden bladgroenten boordevol anti-oxidanten en fruit aangeraden om in dagelijkse maaltijden op te nemen. Dit is hartstikke goed, aangezien anti-oxidanten alle lichaamscellen beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. Anti-oxidanten zorgen ervoor dat de huid wordt beschermd tegen beschadiging. Maar wist je dat proteïne ook een belangrijke voedingsstof is voor de huid? Jazeker! Proteïne ondersteunt de wondgenezende functies van de huid en houdt de huid elastisch. Dus afgezien van voedingsmiddelen boordevol anti-oxidanten moet je ook voedingsmiddelen boordevol proteïnen in je dieet opnemen.

Maar je moet niet vergeten zorgvuldig te kiezen waar je je proteïnen vandaan haalt. Als je niet voorzichtig genoeg bent, kun je op vroege leeftijd een rimpelige huid krijgen. Er zijn proteïnebronnen die de veroudering van de huid bevorderen en versnellen. Je kunt dus maar beter wegblijven van deze proteïnebronnen. Wat zijn deze bronnen? Rood vlees en volvette zuivelproducten zijn klassieke voorbeelden van proteïnebronnen die huidveroudering kunnen versnellen. Als je je afvraagt waarom, het antwoord ligt in het hoge verzadigde vetgehalte. Afgezien van het feit dat verzadigde vetten huidveroudering bevorderen, zijn ze ook slecht voor je gezondheid. Maar waar moet je je proteïnen dan wel vandaan halen? Het is het beste om proteïnen binnen te krijgen via vis, eieren, mager vlees en peulvruchten.

Koolhydraten

Iedere dag zou je voldoende koolhydraten moeten eten, omdat het de brandstof is van het lichaam. Als je wel eens geprobeerd hebt maaltijden zonder koolhydraten te eten, dan zul je je waarschijnlijk slap en slaperig hebben gevoeld. Maar wat hebben koolhydraten met de huid te maken? Als je je lichaam koolhydraten ontzegt, zal je lichaam zijn toevlucht moeten nemen tot andere bronnen van energie, zoals proteïnen. Het lichaam zal proteïnen beginnen af te breken, zodat het brandstof kan krijgen. Dus in plaats dat proteïnen steun bieden aan wondgenezende functies van de huid en hulp bieden bij het handhaven van de elasticiteit, zal het lichaam ze gebruiken voor energie. Maar te veel koolhydraten is ook niet goed, omdat dit kan leiden tot vroegtijdige huidveroudering. Je moet ook gezonde bronnen van koolhydraten kiezen, zoals volle granen, fruit en groenten.