Argan olie komt van vruchten die aan de Argan boom (Argania Spinosa) groeien. Het zijn deze vruchten, waaruit een extract van zeer voedzame olie wordt gemaakt. De vruchten van de Argan boom zijn groen en zijn te vergelijken met olijven. Verschil met de olijf is dat de Arganvruchten groter en ronder zijn. Zodra de vrucht rijp is wordt ie geel. Ongeveer een kwart van deze vrucht bestaat uit vruchtvlees, welke overigens niet eetbaar is voor de mens.
De vrucht bevat een harde noot. De pitten waaruit de olie wordt gewonnen bevinden zich weer binnen in deze noot. De argannoot bevat maximaal drie amandelvormig pitten. De argan olie wordt uit deze pitten gewonnen. Om deze noten te breken is veel kracht vereist. De Argan olie wordt gebruikt voor consumptie en medische doeleinden. Deze toepassingen zijn niet nieuw.
De feniciërs waren zich al in 1219 bewust van de werkzame bestanddelen van Arganolie. De Egyptische arts Ibn Al Baythar heeft in die tijd al een wetenschappelijk artikel geschreven over de wijze van productie en de werking van de Argan olie. De berberstammen, die sinds mensenheugenis arganolie produceren, noemen de Arganboom niet voor niets de “Boom der schoonheid”.
Langzamerhand raken steeds meer en meer mensen uit het buitenland geïnteresseerd in deze olie vanwege zijn cosmetische en voedzame eigenschappen. Vanwege het zeldzame karakter en de handmatige oogsten en productie is de Argan olie zeer prijzig. Prijzen boven de € 50,- per liter zijn geen uitzondering. Dan nog moet je twijfelen aan de kwaliteit.