Koken Met Culinaire Arganolie

Tips Voor het Grillen, Kom er Nu Achter!

Tips Voor het Grillen, Kom er Nu Achter!
Haal het meeste uit je grill!

Nu het volop zomer is gaat iedereen met de grill aan de gang. Grillen voegt aan elk soort vlees een onmiskenbare smaak toe, of het nu biefstuk, kip of varkensvlees is. Grillen is wat anders dan barbecuen. Jazeker, er is verschil. Bij het grillen bak je kleinere stukjes vlees snel gaar op hete droge hitte. Barbecuen is meer het roosteren van grotere stukken vlees voor een langere tijd op indirect vuur.

Niet iedereen is voor grillmeester in de wieg gelegd maar hier zijn een paar tips om bij het grillen betere resultaten te behalen!

Veiligheid Staat Voorop – Veiligheid van het voedsel moet altijd je nummer één prioriteit hebben. Zet rauw vlees apart van de overige ingrediënten. Daarmee voorkom je dat bacteriën zich verspreiden. Was na het aanraken van het vlees altijd meteen je handen, messen of hakborden met heet water en zeep. Laat rauw vlees nooit langer dan 1 uur op kamertemperatuur staan. Als je het vlees langer dan 30 minuten wilt marineren, zet het dan in de koelkast. Doe nooit gebakken vlees terug in de schaal waarin je het gemarineerd hebt.

Marinades en Kruiden – Marinades en kruiden zijn de sleutel tot gaar en smakelijk vlees. Als je zuur zoals azijn of citroensap in je marinade hebt, laat het vlees dan niet te lang marineren. Bij kip, biefstuk of varkenslapjes hebben marinades en kruiden meestal 30 minuten tot 3 uur tijd nodig om in te trekken. Vergeet niet het vlees in de koelkast te zetten als je het langer dan 30 minuten wil laten marineren.

Je grillgereedschappen

Net zoals bij elke andere klus moet je ook voor grillen het juiste gereedschap hebben. Spatels, borstels en tangen met lange stelen zijn ideaal omdat deze bescherming bieden tegen het hete vuur. Gebruik altijd een tang om het vlees om te draaien. Doe dat niet met een vork omdat je dan gaatjes in het vlees prikt waardoor sap verloren gaat. Hou een borstel bij de hand om schoon te maken en gebruik bij het grillen ook altijd een goede vleesthermometer.

Altijd Op Hoog Vuur Grillen

Het is belangrijk dat je weet dat grillen altijd op hoog vuur gebeurt. Verwarm een gas-grill 10 minuten voor op de hoogste stand. Als je houtskool gebruikt, zorg dan dat dit door en door gloeit, dat wil zeggen dat alle briketten met grijze as bedekt zijn. Dat duurt ongeveer 30 minuten. Bedenk dat houtskool tijdens het gloeien langzaam afkoelt. Als het vuur te heet is kun je de briketten een beetje verspreiden.

Grillen op direct en indirect vuur

Gebruik bij het grillen zowel direct als indirect vuur. Om sap vast te houden en een smakelijke korst te krijgen kun je dikke plakken biefstuk direct boven hoog vuur grillen. Die heerlijke rookachtige smaak die zo kenmerkend is voor gegrild vlees ontstaat door snelle verhitting. Om het vlees van binnen gaar te krijgen kun je het boven indirect vuur zetten.

Vlammen Bedwingen – Om vlamvorming te verhinderen mag je hooguit een randje vet aan het vlees laten zitten en niet te veel olie in je marinade gebruiken. Bij het grillen kunnen soms vlammen ontstaan en daar moet je op voorbereid zijn. Haal als er vlammen ontstaan het vlees van het houtskool af of dek de grill af. Als je een houtskool grill gebruikt, hou dan een spuitfles met water bij de hand om vlammen te blussen.

‘Like’ onze Facebook pagina! voor meer tips voor het koken!