Er zijn twee soorten cholesterol. Een goede soort en een slechte soort. Laten we er eens wat beter kennis mee maken.
Het Goede Cholesterol
HDL oftewel Hoge-Dichtheid Lipoproteïne is wat we het goede cholesterol noemen. Het goede cholesterol (HDL) maakt in totaal 1/4 – 1/3 van het cholesterol in je bloed uit. Waarom noemen we dit type cholesterol goed? Onderzoek heeft aangetoond dat hoge concentraties HDL een hartaanval kunnen verhinderen. Onderzoek heeft ook aangetoond dat lage concentraties HDL een verhoogd risico op hartziektes met zich meebrengen. Artsen denken dat HDL cholesterol uit de slagaderen weghaalt en terugvoert naar de lever. Sommige artsen denken ook dat HDL overtollig cholesterol uit verstopte slagaderen verwijdert. Daardoor wordt de opbouw van plak vertraagd en hartaanvallen of beroertes verhinderd.
Het Slechte Cholesterol
Het Lage-Dichtheid Lipoproteïne ofwel LDL is het slechte cholesterol. Waarom wordt LDL slecht cholesterol genoemd? Teveel LDL in je bloed kan een hartaanval of beroerte veroorzaken. Dat komt omdat te veel LDL in je bloed zich opbouwt aan de binnenkant van je slagaderen. Slagaderen brengen voeding en zuurstof naar hart en hersenen. Het slechte cholesterol kan in combinatie met andere stoffen plak vormen. Hierdoor worden de slagaderen nauwer en minder flexibel. Dat is wat we atherosclerosis noemen. Iemand met deze aandoening krijgt sneller een hartaanval of beroerte. Een hartaanval of beroerte kan optreden als een bloedprop de toch al vernauwde slagader verstopt.
Een ander woord wat je misschien wel eens hebt horen noemen is triglyceriden. Wat zijn dat?
Het Vet Dat We Triglyceriden Noemen
Ons lichaam maakt een type vet aan dat we triglyceriden noemen. Hoge niveau’s aan triglyceriden zien we vaak bij mensen die te dik zijn, roken, te veel alcohol drinken, te weinig bewegen of een dieet met te veel koolhydraten eten. In de meeste gevallen hebben mensen met hoge triglyceriden ook een hoog totaal aan cholesterol in het lichaam. Dat betekent dat zowel goed (HDL) als slecht (LDL) cholesterol hoog zijn. Hoge triglyceriden zien we ook vaak bij mensen met suikerziekte of hartziektes.
Culinaire Arganolie
Als er één olie is die je over soep, stoofpotten, gegrilde vis of vlees zou moeten sprenkelen, of je brood in zou moeten dippen, dan is dat culinaire Arganolie. Waarom? Deze culinaire olie kan het goede cholesterol in je bloed verhogen en je triglyceriden verlagen. Dat is belangrijk bij het voorkomen van hartziektes. Deze goede eigenschap van Arganolie komt door zijn hoge gehalte aan essentiële onverzadigde vetzuren. Arganolie bestaat voor 80% uit onverzadigde vetzuren. De olie bevat daarnaast ook anti-oxidanten zoals Vitamine E, Carotenoïden, Polyfenolen en Ferulinezuur. Daarvan is bekend dat ze de lichaamscellen beschermen tegen schade. Behalve dat het hartziektes verhindert versterkt Arganolie ook het immuunsysteem en helpt het bij de ontwikkeling van de hersenen.