Mensen die graag een zongebruinde gloed willen behouden, zelfs gedurende de koudere maanden, brengen vaak een bezoek aan zonnestudio’s. Maar degenen die bezorgd zijn om de huid bloot te stellen aan het UV-licht van zonnebanken maken gebruik van zonloze bruiningsproducten . Wat zijn zonloze bruiningsproducten en hoe werken ze? Hieronder vind je meer informatie.
Wat zijn zonloze bruiningsproducten
Zonloze bruiningsproducten of zelfbruiners hebben het vermogen de huid een gebruinde gloed te geven zonder UV-stralen of UV-licht te gebruiken. Ze zijn te verkrijgen in de vorm van lotions en sprays. De meeste salons, spa’s en zonnestudio’s bieden een professionele bruiningsspray. Deze producten zijn te verkrijgen als lotions en sprays die op de huid worden aangebracht.
Wat is het actieve ingrediënt in zonloze bruiningsproducten dat de huid een gebruinde gloed geeft? Het is dihydroxyaceton, een kleuradditief. Dit actieve bestanddeel reageert op de dode huidcellen op het huidoppervlak, waardoor de huid tijdelijk donkerder kleurt of bruiner wordt. De tijdelijke kleuring verdwijnt meestal na een paar dagen.
Sommige zonloze bruiningsproducten bevatten een zonnebeschermer. Maar je moet niet vergeten dat de bescherming slechts 2 uur duurt. Het wordt nog steeds aanbevolen een zonnebrandcrème te gebruiken, vooral als je veel tijd buitenshuis doorbrengt.
Ooit gehoord van zonloze bruiningspillen?
Zonloze bruiningspillen bevatten meestal canthaxanthine, wat een ander kleuradditief is. Maar zonloze bruiningspillen zijn niet veilig om te gebruiken. In grote doses kan canthaxantine de huid oranje of bruin kleuren, netelroos veroorzaken, de lever beschadigen en het gezichtveld aantasten.
Is zonloos bruinen veilig?
Is het veilig om zonloze bruiningsproducten te gebruiken? In vergelijking met zonnebaden en zonnebanken zijn topische (= producten aangebracht op de huid) zonloze bruiningsproducten over het algemeen veilige alternatieven, zolang de gebruiker de gebruiksaanwijzingen van de topische
zelfbruiners volgt.
Het werkzame bestanddeel in deze producten, dihydroxyaceton, is goedgekeurd door de FDA of Food and Drug Administration voor uitwendig gebruik op de huid. Het is echter belangrijk op te merken dat de FDA dihydroxyaceton niet heeft goedgekeurd voor toepassing op delen van de huid rond de ogen, mond of neus. Hierdoor kan het beter zijn om zonloze bruiningslotions te gebruiken in plaats van sprays.
Neem de nodige voorzorgsmaatregelen
Als je nog steeds de bruiningsspray wilt gebruiken, zorg dan dat je je ogen, mond en neus beschermt. Draag een zonnebankbrilletje en een neusplug. Je kunt het product ook per ongeluk inademen als je spuit dus houd je adem in als je een zelfbruiner opspuit. We weten nog niet alles over de risico’s van het inademen van zelfbruiners, dus het is het beste om voorzorgsmaatregelen te nemen.
Voeg onze Facebook-pagina toe aan je favorieten en deel dit bericht met je vrienden.