Vetbultjes op je gezicht zijn niets meer dan opeenhopinkjes van talg. Ze zijn meestal het gevolg van acne of ontstaan soms wanneer je poriën helemaal verstopt zijn. Vetbultjes worden meestal tijdens de puberteit gevormd (wanneer onze hormonen een enorme reeks veranderingen in het lichaam op gang brengen) maar ook volwassenen kunnen er nog last van hebben. Vetbultjes kunnen zelf ook weer acne of andere problemen met de huid van je gezicht veroorzaken.
Wat zijn comedonen
Voelt je huid de laatste tijd wat ruw aan? De oorzaak daarvan kunnen comedonen zijn – lichte of donkere vetbultjes die op een milde vorm van acne duiden. Comedonen ontstaan wanneer miscroscopisch kleine vuildeeltjes de openingen van de haarzakjes blokkeren. Meestal is het overtollige olie, dode huidcellen of soms ook bacteriën. Ze staan beter bekend als mee-eters of whiteheads maar soms worden ze ook zwarte comedonen en open comedonen genoemd.
Waardoor ontstaan mee-eters?
Als je mee-eters op je gezicht ziet wordt het tijd om op te gaan letten. Uit onderzoek blijkt dat mee-eters vaak de eerste tekenen van acne zijn, Ontstekingen ontstaan wanneer bacteriën de poriën of haarzakjes in de huid verstoppen. Hierdoor ontstaat een prop die na blootstelling aan zuurstof zwart wordt. Mee-eters kunnen ook veroorzaakt worden doordat je lichaam veel hormonen produceert, iets dat vaak voorkomt bij pubers en jong volwassenen.
Waardoor ontstaan whiteheads?
Whiteheads zijn wat minder duidelijk zichtbaar dan mee-eters. Ze zijn een stuk kleiner en soms nauwelijks met het blote oog zichtbaar. Een whitehead duidt erop dat de haarzakjes in je huid volledig verstopt zijn. Dat gebeurt wanneer dode huidcellen en bacteriën op je huid opgesloten raken in talg. De bovenkant van zo’n whitehead is meestal wit of vleeskleurig. Het goede nieuws is dat deze whiteheads veel makkelijker te bestrijden zijn dan mee-eters omdat ze niet zo lang op je gezicht blijven zitten.
Wat kan ik aan comedonen doen?
Commerciële producten voor comedonen bevatten vaak grote hoeveelheden salicylzuur, resorcinol of zwavel. Salicylzuur voorkomt de vorming van dode huidcellen doordat het vervelling in de buurt van haarzakjes of talgklieren vertraagt. Tegelijkertijd wordt reeds aanwezige huidirritatie behandeld. De werking van resorcinol en zwavel bestaat eruit dat ze reeds aanwezige comedonen afbreken.
Dit soort behandelingen werken goed maar zijn ook wat heftig, vooral voor de gevoelige huid. Sommige zelfgemaakte middeltjes voor huidverzorging of natuurlijke extracten werken net zo goed. Arganolie bijvoorbeeld helpt bacteriën van je huid te verwijderen. Tegelijkertijd hydrateert Arganolie de huid en voedt deze met Vitamine E en anti-oxidanten. De olie bevat ook de noodzakelijke componenten om irritatie te bestrijden. Als je een gave huid hebt verhindert regelmatig aanbrengen van Arganolie de vorming van comedonen en verwijdert ze als ze al aanwezig zijn.