Huidveroudering is iets dat we willen tegengaan of op zijn minst willen vertragen. Maar feit is dat het verouderingsproces onvermijdbaar is. Naarmate je ouder wordt, begint de huid te veranderen. Huidverouderingen zijn de meest duidelijke tekenen van veroudering. Rimpels en een slappe huid zijn slechts twee van de meest voorkomende veranderingen op de huid naarmate je ouder wordt. Een ander duidelijk teken van veroudering is dat je haar grijs of wit wordt.
Meer informatie over de huid
De huid is een ongelooflijk orgaan. Het is het grootste orgaan van het menselijk lichaam en het doet een heleboel dingen. Het biedt bescherming tegen de elementen, regelt de lichaamstemperatuur, evenals de vloeistof en elektrolytenbalans. De huid bevat zenuwreceptoren en dat is de reden waarom we sensaties, zoals aanraking, pijn en druk, kunnen voelen.
De huid heeft drie belangrijke lagen. De opperhuid (de buitenste laag of wat we zien), de lederhuid (de middelste laag) en de subcutane laag (de binnenste laag). De opperhuid bevat huidcellen, pigment, en eiwitten terwijl de lederhuid bloedvaten, zenuwen, haarfollikels en talgklieren bevat. De binnenste laag of het onderhuidse vetweefsel bevat zweetklieren, haarzakjes, bloedvaten en natuurlijk vet. Elke huidlaag bevat bindweefsel met collageenvezels om steun en structuur te geven aan de huid, en elastinevezels die de huid kracht en flexibiliteit geven.
Huidveroudering en blootstelling aan de zon
Omgevingsfactoren, genen, voeding zijn slechts enkele factoren die een rol spelen bij huidveroudering. Maar blootstelling aan de zon speelt de grootste rol. Als je de delen van de huid van je lichaam die regelmatig aan de zon worden blootgesteld, vergelijkt met gebieden die beschermd zijn tegen zonlicht, zal je een groot verschil zien. De gebieden die zijn blootgesteld aan de zon hebben meer schade en zichtbare tekenen van huidveroudering.
Melanine, of de natuurlijke pigmenten van de huid, lijken enige bescherming te bieden tegen de schadelijke effecten van de zon op de huid. Degenen met een lichte huid en blauwe ogen tonen meer tekenen van huidveroudering in vergelijking met mensen met een donkere of meer gepigmenteerde huid.
Het verouderingsproces en hoe het de huid beïnvloed
Naarmate je ouder wordt, wordt de opperhuid dunner, maar het aantal cellagen blijft hetzelfde.
Melanocyten of de cellen die melanine bevatten, verminderen en degene die blijven worden groter. Dit is de reden waarom een oudere huid dunner, bleek, en een beetje doorschijnend is.
Delen van de huid die zijn blootgesteld aan de zon, hebben meer kans op hyperpigmentatie of wat in de volksmond wordt aangeduid als ouderdomsvlekken.
Het verouderingsproces heeft ook invloed op het bindweefsel van de huid, waardoor de sterkte en elasticiteit van de huid wordt beïnvloed. Dit wordt aangeduid als elastose en elastose is meer uitgesproken op delen van de huid die aan de zon worden blootgesteld. Elastose geeft de huid een leerachtig en verweerd uiterlijk en wordt het meest gezien bij mensen die veel tijd buitenshuis doorbrengen.